Egzotyczna pizza – sprawdź najciekawsze przepisy na wykwintną pizzę

Egzotyczna pizza – sprawdź najciekawsze przepisy na wykwintną pizzę

Warto przeczytać

Dziś trudno znaleźć kogoś, kto nie lubi pizzy. I choć można ją zjeść w wielu pizzeriach i barach, choć można ją zamówić z dostawą do domu, to i tak chętnie przyrządzamy ją samodzielnie. Problem jest tylko jeden – niestety nie zawsze jest ona idealna. Spieszymy więc z pomocą i podrzucamy przepis na najlepsze ciasto i kilka ciekawych pomysłów na wykwintne pizze. Jeśli poczujesz „pizzowego bluesa”, być może pójdziesz krok dalej. Warsztat pizzy uczyni z Ciebie prawdziwego pizzermana.

Perfekcyjne ciasto to podstawa sukcesu

Jeśli ciasto nie będzie doskonałe, to nawet najlepsze dodatki nie sprawią, że pizza stanie się wykwintna. To ono procentowo stanowi największą część pizzy. Ciasto może być we włoskim stylu, a więc cienkie, jednocześnie elastyczne i lekko chrupiące. Może też być grubsze, nieco puszyste w środku, które daje to cudowne uczucie przyjemnej sytości. Nasz przepis na ciasto zapewni Ci kulinarny sukces. Pozwala na przygotowanie lekkiego, cienkiego i fantastycznie wypieczonego na brzegach spodu pizzy. Dzięki niemu będziesz mógł serwować najbardziej wykwintne odmiany tego popularnego dania.

Do przygotowania ciasta na dwie okrągłe pizze o średnicy około 30 cm potrzebne są następujące składniki:

  • około 350 g mąki,
  • opakowanie suszonych drożdży (7 g),
  • 1,5 łyżeczki cukru,
  • 1,5 łyżeczki soli,
  • 1 szklanka letniej wody (250 ml),
  • 2 łyżeczki oliwy.

Ciasto nie jest trudne w wykonaniu, ale wymaga nieco cierpliwości. Zacznij od rozpuszczenia drożdży w letniej wodzie. Dodaj też odrobinę cukru, to drożdże zaczną szybciej pracować. Czasami jednak trzeba poczekać nawet 10 minut. W tym czasie wymieszaj mąkę i sól w dużej misce, a potem dodaj do nich drożdżową miksturę. Całość trzeba najpierw wymieszać, a potem porządnie wyrobić na blacie kuchennym lub stolnicy. Wyrabiać trzeba tak długo, aż ciasto stanie się idealnie jednolite i elastyczne. Na koniec dodajemy do niego oliwę, wyrabiamy lekko i dzielimy na dwie części, z których formujemy kule. Wkładamy je do miski, przykrywamy folią i odstawiamy w ciepłe miejsce. Ciasto musi podwoić swoją objętość, co czasem może trwać nawet godzinę. Potem podsypując odrobinę mąki, rozwałkowujemy ciasto tak, by z każdej kuli uformować placki o średnicy około 30 cm. Pizza wraz z dodatkami powinna piec się około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.

Dodatki „robią robotę”

W międzyczasie, gdy ciasto „rośnie”, przygotuj sos i dodatki. Zapomnij o użyciu koncentratu pomidorowego zamiast samodzielnie przygotowanego sosu. Zapomnij też o pizzy, na której leży tylko kilka plasterków pieczarek i szynki konserwowej. Postaw na coś bardziej oryginalnego.

Sos przygotuj, podsmażając na oleju rzepakowym drobniutko posiekany czosnek, do którego potem dodasz 250 ml passaty pomidorowej oraz ulubione zioła: oregano, tymianek, paprykę słodką lub odrobinę chili. Całość dopraw solą, szczyptą cukru i pieprzem.

Przygotowane placki ciasta posmaruj sosem i posyp pokruszoną lub tartą mozzarellą. Jeśli jesteś zdeklarowanym mięsożercą, jako dodatków użyj kilku rodzajów mięsa i wędlin. Świetnie smakuje pizza z wołowiną, kurczakiem i pepperoni serwowana potem z sosem majonezowym. Wegetarianie z pewnością chętnie zjedzą pizzę ze szpinakiem, cebulą, pieczarkami, czarnymi oliwkami i pomidorkami koktajlowymi w towarzystwie fety. Miłośnicy włoskiego specjału podawanego na słodko, bo i tych nie brakuje, powinni spróbować pizzy z gorgonzolą i gruszkami, a wielbiciele owoców morza oczywiście pizzy z krewetkami, kalmarami i mulami.

Warsztat pizzy zrobi z Ciebie mistrza

Trzeba przyznać, że komponowanie składników do pizzy, przygotowywanie doskonałego ciasta i smakowitego sosu wymaga doświadczenia, ale też sprawia wielką przyjemność. Możesz ćwiczyć te umiejętności samodzielnie w zaciszu swojej kuchni, ale warto skorzystać z rad prawdziwych mistrzów w tym zakresie. Warsztat mistrza odsłoni przed Tobą wszystkie tajniki tych włoskich przysmaków, a być może sprawi też, że zdobędziesz nowy zawód.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments