Kuchnia molekularna to dziedzina gastronomii, która pojawiła się na rynku około 1988 roku. Jej fenomen polega na nietypowych strukturach potraw, które odbiegają od ich standardowych form podania. To manipulowanie stanami materii dań i pogłębianie wrażeń związanych z ich kosztowaniem. Dla przykładu, możemy zjeść obiad w formie lodów, które zazwyczaj kojarzą się z deserem. Jedzenie z kuchni molekularnej może być udekorowany pianą, bądź innym ciekawym toppingiem. W Polsce istnieje kilka restauracji, które zajmują się kuchnią molekularną, a co więcej, w ich ofercie możemy znaleźć także drinki i koktajle z zakresu miksologii molekularnej.
Kuchnia molekularna – na czym polega?
Metody kuchni molekularnej zapoczątkował chemik Herve This oraz fizyk Nikolaus Kurti, którzy postanowili połączyć swoją wiedzę z dziedziną gastronomii. Ich wynalazek oparty na naturalnych składnikach rozprzestrzenił się na cały świat i dziś praktykuje się go w wielu kuchniach ekskluzywnych restauracji.
Kuchnia molekularna opiera się na kilku kluczowych sztuczkach, które nadają nowy kształt jedzeniu znanemu nam na co dzień. Można wymienić tu sferyfikację (czyli przerabianie pokarmu na małe kulki za pomocą alginianu sodu oraz chlorku wapnia) bądź vacum (czyli umieszczenie jedzenia w woreczkach próżniowych, a następnie poddawaniu im pod obróbkę termiczną). Sposoby wykorzystywane w kuchni molekularnej pozwalają więc na zmiany stanów skupienia jedzenia, a także napojów alkoholowych i bezalkoholowych. To modyfikowanie składników piankami, mgiełkami, temperaturami, ciekłym azotem, cieczami zestalającymi, tudzież żelami i nie tylko. Efekt jest często bardzo widowiskowy, dlatego klienci lubią wybierać kuchnię molekularną na specjalne okazje, takie jak urodziny, rocznice bądź spotkania biznesowe.
Kuchnia molekularna w Warszawie – gdzie zjeść?
Jedną ze stosunkowo nowych i wartych polecenia knajp z kuchnią molekularną w Warszawie jest Moderne Artisanal. Restauracja znajdująca się w Elektrowni Powiśle oferuje menu pełne zaskakujących potraw, takich jak perliczka z herbatą lichi, halibut z kokosem i chrupiącym ryżem, bądź ser kozi z truskawką, pistacjami oraz pomidorami. Kucharze Modernę Artisanal dbają o unikalne sposoby podania każdej z potrawy. Jest to z pewnością jedno z miejsc, w którym nie oprzecie się przed zrobieniem zdjęcia jedzeniu! Modernę Artisanal, obok wyśmienitych dań, podaje także koktajle alkoholowe oraz bezalkoholowe. Propozycje uwodzą już samymi nazwami, które otwierają pole do wielu interpretacji. Zarówno w przypadku jedzenia, jak i picia, kucharze oraz miksolodzy posługują się szerokim zakresem składników, dlatego każda propozycja to swoisty bukiet smaków i doznań kulinarnych.