macaroni cheese

Baza wiedzy

Znaleziony temat: macaroni cheese

Przepis na pyszne macaroni cheese

Składniki:

– 300g makaronu
– 2 łyżki masła
– 2 łyżki mąki
– 2 szklanki mleka
– 2 szklanki startego sera (najlepiej cheddar)
– sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku
– bułka tarta do posypania

Sposób przygotowania:

1. Makaron ugotować al dente według instrukcji na opakowaniu. Odcedzić i odstawić.
2. W rondlu rozpuścić masło, dodać mąkę i mieszając cały czas smażyć przez około 2 minuty na małym ogniu.
3. Stopniowo wlewać mleko, cały czas mieszając, aż sos zgęstnieje.
4. Dodać starty ser, sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Mieszać aż ser się rozpuści.
5. Makaron wymieszać z sosem serowym i przełożyć do naczynia żaroodpornego.
6. Posypać bułką tartą i wstawić do nagrzanego piekarnika (180 stopni C) na około 20 minut, aż bułka się zrumieni.

Serwowanie:

Macaroni cheese najlepiej smakuje na ciepło, jako samodzielne danie lub jako dodatek do pieczonego mięsa lub sałatki. Można też dodać do niego ulubione dodatki, takie jak szpinak, pomidory czy boczek.

Podsumowanie:

Macaroni cheese to klasyczne danie z makaronu i sera, które zachwyci nie tylko dzieci, ale także dorosłych. Prosty w przygotowaniu, pyszny i sycący – idealny na obiad czy kolację. Spróbuj przygotować ten przepis i zaserwuj swojej rodzinie – na pewno będzie to strzał w dziesiątkę!

Napisz komentarz do wpisu, powiedz nam czy Ci pomógł: macaroni cheese

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments